L-ai zarit cu siguranta presarat pe humus, lipii sau iaurt. Este o pudra verzuie prin care se itesc seminte de susan. Za’atar sau Zatar, caci despre el vorbim, este numele dat unei familii de plante aromatice inrudite cu oregano si in acelasi timp nume de botez pentru un amestec de ierburi aromatice uscate (cimbrisor, oregano, maghiran), seminte de susan prajite, sumac, sare.
Zatar-ul acesta grozav mirositor si a-toate-simturile-trezitor provine din Orientul Mijlociu si il vei intalni in combinatii atat de variate incat cu greu vei identifica o reteta exacta. Practic, in zona in care a luat nastere, fiecare familie are propria reteta de Zatar. Cele mai multe combinatii contin sumac si cimbrisor, insa la fel de bine poate avea si busuioc, putina zeama de lamaie, chimen, coriandru sau fenicul, iar lista poate ajunge uneori la peste 10 ingrediente.
Din punct de vedere cromatic vei gasi doua feluri de Zatar – rosu si verde – insa asta nu trebuie sa te bulverseze. Diferenta o face cantitatea de sumac folosita in amestec, si de aici si culoarea.
Zatar gasesti si in Bacania Veche sau in magazinele arabesti, insa il poti face si in casa pentru ca procesul este extrem de simplu iar ingredientele sunt usor de gasit.
Poti amesteca o lingurita de sumac, 3 lingurite de cimbru, o lingurita de seminte de susan usor prajite, 2 lingurite de maghiran, 2 lingurite de oregano, o lingurita de sare grunjoasa. Le pisezi sau le macini pe toate si ai obtinut propriul tau Zatar sau mai bine zis propriul tau zvac de arome atat de intense si placut combinate incat simturile tale o vor lua razna.
Mixul asta grozav, amestecat cu ulei de masline, zeama de lamaie, uns peste lipii sau paine prajita sau presarat peste humus, crema de branza ori salata de vinete iti va dezvalui dintr-odata noi dimensiuni ale gustului.
Scris de: Raluca Constantin