Facebook App ID is missing!

Confit sau ce?

Confit e un frantuzism delicios la rostire, dar mai ales in farfurie. Etimologic, termenul provine din franceza, de la verbul “confire”, care la randul lui provine din latinescul “conficere” si inseamna printre altele a confectiona, a prepara. In secolul XVI verbul era folosit in legatura cu fructele intregi sau bucati de fructe conservate in sirop de zahar sau miere, in timp ce in zilele noastre ideea comerciala despre fructele confiate reprezinta o odiosenie care include chimicale greu de pronuntat pana si pentru inginerii premianti.

Confit ne duce astazi cu gandul la o bucata de carne de porc, rata, gasca sau curcan, tinuta in saramura sau direct in crusta de sare, scursa si uscata apoi gatita lent (adica vreo 5-6 ore bune) in propria grasime si conservata in borcane, in aceeasi grasime.

Aceasta este una dintre cele mai vechi modalitati de conservare a mancarurilor, intalnita in sud vestul Frantei (regiunile Gers, Périgord sau Landes). Nu ca n-am avea si noi, romanii, varianta noastra de carne la borcan (denumita „Garnita” in cele mai multe zone ale tarii). Doar ca noi suntem mai frati cu porcul decat francezii, deci punem carne de porc la borcan.

Ideea de baza este ca acest confit are viata lunga si poate fi mancat rece, in salate cu andive sau varza alba. Sau cald, cu legume de tot felul.

Un confit cinstit se face numai din pulpe pe rata – „confit de canard” sau din copane de gasca – „confit d’oie”. Asa e corect si profesionist. Cat despre alte carnuri sau maruntaie (inimi sau pipote) gatite dupa aceeasi metoda, este corect sa spunem ca sunt „en confit”. Oricum ar fi, carnea gatita astfel devine extrem de frageda si irezistibila.

In Tara Bascilor si Béarn gasca este preferata atunci cand vorbim despre confit. Specialitatile locale cele mai cunoscute sunt “cassoulet au confit d’oie” – un fel de mancare de fasole cu confit de gasca) si “garbure” (o tocana de legume cu confit de gasca)

Un confit se pastreaza de obicei in vase de ceramica, indicate a se folosi in loc de borcanele de sticla pentru ca nu lasa lumina sa treaca prin ele.  Asa se pastreaza bine chiar si luni de zile. Daca te poti abtine.

Daca vrei sa gusti un confit, te asteptam La Bacania Veche the Charity Shop. Avem des in meniu confit de rata sau pipote confiate 🙂

Confit de rata cu legume
Confit de rata cu legume – Bacania Veche The Charity Shop
Pipote confiate si humus cu sfecla rosie - Bacania Veche The Charity Shop
Pipote confiate si humus cu sfecla rosie – Bacania Veche The Charity Shop

Vezi si reteta: Confit de bibilica

Un comentariu: La Confit sau ce?

  • Buna ziua,

    va urmaresc si la tv atunci cind este posibil…Retele dvs sunt interesante si gustoase…asa spun papilele mele gustative…
    As vrea sa ma abonez la noutatile dvs culinare…
    Multumesc

Lasă-ne un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.