Facebook App ID is missing!

Ce si cum facem noi…

Pentru ca de multe ori ma intalnesc prin pravalie, prin bistro sau prin alte locuri cu oameni care stiu despre o parte din munca noastra, dar fac ochii mari cand aud ca mai facem si altele, m-am gandit ca e utila o detaliere a zonelor noastre de (relativa) expertiza. Pentru ca in unele cazuri chiar ne-am dovedit buni – recurenta clientilor si amplitudirea proiectelor ne arata ca asa e.

Despre Bacania Veche din Barbu Vacarescu 49, probabil ca stiti: o pravalie mica, de 40 de metri patrati, deschisa in 2010 si redecorata in 2017, care a stabilit noi pozitii de interactiune intre producator – bacan – client. Pur si simplu am schimbat un pic paradigma, incepand cu faptul ca am invitat producatorii sa-si prezinte marfa direct clientilor nostri, intr-o serie de evenimente cu degustare. Suntem aici din septembrie 2010 si cred ca ne facem treaba bine. Din toamna, in Bacanie soseste direct de la bucatarie si mancare gatita. Doua supe/ciorbe si cateva feluri de mancare, mai mereu altele. Optiunea asta e doar pentru luat acasa atunci cand clientii simt ca e prea tarziu sa mai gateasca ceva in ziua respectiva sau chiar o solutie buna pentru masa de pranz pentru cei cu birourile in zona.

Pravalia a capatat si un magazin online in care am pus aproape tot ce putem trimite prin curier, insa chiar si asa, inca mai avem multe de adaugat. Prajiturile si placintele noastre proaspete, carnatii si branza, au nevoie de comanda telefonica si transport special. Uneori facem asta pentru clientii nostri (care sunt, de departe, cu un profil grozav. Socio-demografic zic!) Legat cu magazinul virtual, site-ul www.bacaniaveche.ro e o resursa buna pentru informatii si articole uneori mai tehnice, dar si inspirationale, despre fenomenul global al mancarii. Uneori gasiti si retete povestite detaliat! Utile. Va puteti abona la newsletter – nu abuzam de timpul vostru si nu va asaltam cu mesaje irelevante.

site bacania veche

Bistroul din Fabrica de Glucoza, Bacania Veche – The Charity Shop, a primit numele asta pentru ca este chiar un charity shop. 9% din incasarile de aici pleaca spre Hospice Casa Sperantei. Este un bistro de pranz, cu un meniu schimbat des pentru ca ne place sa experimentam, dar si pentru ca avem un public recurent care nu poate fi plictisit mereu cu aceleasi farfurii. Mancarea e gustoasa, gatita de la zero, fara impresii de fine-dining pentru ca stim si ne asumam ca suntem un bistro de pranz. Inchidem la 6, in weekend e inchis. Corporatistii din zona au, din fericire, un loc cu mancare onesta, savuroasa, gatita responsabil.

28058607_1552996888140542_2604097758057047604_n

Copiii sunt in premanenta in focusul nostru pentru ca suntem si noi parinti si ne place sa Gatim Pentru Copii. Dupa primele ateliere cu copii, organizate prin 2010-2011, au urmat altele, multe si pe tot felul de teme, iar din 2012 am inceput sa gatim pentru copiii din gradinite. Am inceput cu 20-25, apoi tot mai multe gradinite ne-au solicitat masa de pranz. Cu toatele, gradinite private. Acum facem mancare pentru pranzul si gustarea de la 4 pentru aproximativ 500 de copii. Am ajuns aici in 5 ani de munca. Uneori mai gresim, uneori mai intarziem cateva minute, dar un lucru e cert: cu ajutorul medicului nutritionist cu care lucram – Alina Stoica – si cu experienta oamenilor din bucatarie (medie de varsta: 48 de ani, medie de experienta in bucatarie: peste 20-23) reusim sa trimitem catre gradinite o mancare facuta responsabil, din ingrediente reale, fara prafuri, fara premixuri, proaspat facuta. Evident ca mai gresim, dar ne asumam asta, nu ne dam pe dupa cires si reparam orice greseala daca e semnalata la timp, inlocuind mancarea. Putem face asta si ne dorim sa facem asta. Din cand in cand ma mai duc prin gradinitele cu care lucram sa povestim despre mancare. Le-am printat tuturor „Roata anotimpurilor” astfel incat sa se loveasca de ea si sa-si asume zona in care traiesc, iar la pachet – sezonalitatea fructelor si legumelor. Ca sa stie!

Roata JPG 12795433_10153392374301720_8457779319991620080_n

Workshopuri si teambuildinguri. Cateva zeci, deja. De la 5 la 35 de oameni (pana acum, dar sunt flexibil). Workshopuri in care oamenii sa invete ceva, dar sa se si simta bine. Multe sunt cu straini – o ocazie buna sa le povestesc despre bucataria romaneasca, despre produsele noastre bune si despre ce stim sa facem frumos. Uneori includem si „colaterale”: la o intalnire, doi participanti au taiat si slefuit niste funduri de lemn pe care am scos carnea de pe grill.

Workshop Green Mogo

Workshop

Tot din 2012, mai exact din 1 Martie, odata cu lansarea Digi 24, am pornit si Sanatatea in bucate! Un cookingshow militantist. Pledam pentru simplitate, rapiditate, ingrediente locale, ne straduim sa vorbim despre producatori si produse locale, retete romanesti clasice sau reinventate, invitam oameni care au ceva de spus in legatura cu mancarea in general. Gatim curat, in acelasi stil: fara prafuri, cu frisca din smantana, nu din tub, mai inspirat sau mai putin – da’ nimeni n-are numai zile bune. Ducem proiectul asta de, iata, 6 ani (in 1 martie 2018). In primii patru ani am livrat cate o reteta in fiecare dimineata, la DigiMatinal, sambata 3 retete de unul singur si duminica, alaturi de un invitat, inca 3. Din 2016 am pus doar doua sambata si doua duminica, sa avem mai mult timp de povesti, explicatii, detalii – contextualizare necesara pentru ca mancarea nu e doar tehnica de preparare. Ingredientele au istoriile lor, mancarurile au bagajul lor de amintiri. Ne vedeti luni-vineri dimineata, la matinal, iar sambata si duminica, de la 12:30 (cate jumatate de ora). Despre proiectul asta nu va pot spune decat ca ma face mandru, iar despre context: sunt absolut fericit ca e pe Digi 24 si nu pe alt post.

Evenimente speciale. Asta a fost intotdeauna un capitol interesant pentru mine. De la demo-uri de produs pana la festivaluri de food sau nunti. Yap! Facem si asta. Norocul meu a fost mereu echipa. Suntem bucurosi sa putem spune asta: avem o echipa cu care nu ne e deloc frica sa intram in astfel de proiecte. Am facut muuuuulte proiecte, n-am gresit flagrant niciodata. In ultimii ani n-am mai mers la targuri si festivaluri. S-au umplut de proiecte cu care noi nu semanam deloc si, prin urmare, ne-am retras. La ultimul la care am fost, in toate standurile din jurul nostru defilau galetile de maioneza cumparata, paine proasta, ingrediente de o calitate indoielnica, pret mic. Sunt destul de matur incat sa stiu ca si asta e o cale: planeta e supra-populata si trebuie hranita. Dar, in acelasi timp, stiu ca educatia alimentara nu se face in strada. Si nu pe zgomotul ala. Si nici nu vrei sa te asezi in linie cu congelatele, mai ales dupa ce tu ti-ai ales cu grija carnea, ai curatat-o de cele netrebuincioase, ai dat-o pe masina, ai condimentat-o cu chestii care costa mult, pentru ca sunt bune, ai framantat-o de ti-a iesit pe nas, de mana ca sa nu-i strici textura in malaxor, ai modelat-o de mana, ai stat pe capul brutarului sa-ti scoata pitele alea la forma, gramajul si grosimea dorite de tine. Nu vrei. Asa ca ne-am retras, sa nu creada lumea ca si noi suntem muscati de lenea de a ne face singuri o maioneza din oua, mustar si ulei, cu zeama de lamaie reala, proaspat stoarsa.

outdoor cooking

Special Weddings. Ne-au propus doi oameni de treaba sa gatim la nunta lor. Si de-atunci facem asta, vara de vara. Gatim aproape totul in locatie, pentru ca mancarea proaspat facuta e mai buna decat cea reincalzita. Compunem meniuri creative, care sa spuna ceva despre noi, despre Bacania Veche, despre furnizorii nostri de ingrediente. Facem si barul de dulciuri – de casa, coapte de la zero, din faina, oua, unt si/sau zahar, cu ciocolata belgiana de cea mai buna calitate. Mai facem si barul uneori, iar acolo ne descatusam creativitatea, dar ne bazam tot pe ingrediente bune: beri artizanale, ginuri infuzate de mine, racoritoare preparate cu menta proaspata sau vinuri echilibrate. Ne ies bine, motiv pentru care am ajuns sa semnam contracte si cu aproape 2 ani inainte.

cake bar

www.JoburiHoReCa.ro este un proiect in care suntem parte si in care ne-am pus priceperea alaturi de PaulaAna.ro (sora mea are mai multa experienta in managementul de personal specializat). Vrem sa potrivim oamenii buni pe joburile care li se potrivesc (pe termen lung). Si asta, credem noi, face parte din efortul de a misca piata, de a o ajuta sa devina mai buna.

Ajutam. Pe asta o facem dintotdeauna. In tinerete eram cunoscut drept „omul cu telefonul”. Oricand gaseam o solutie sa ajut intr-o problema: „Sa vedem ce putem rezolva!”. Acum lucrurile s-au schimbat, au devenit mai solide. De la degustari in Bacanie unde ii invitam pe producatori sa-si povesteasca propria munca, pana la fermieri invitati in emisiune, pusi in meniu cu recolta lor, recomandati restaurantelor care cauta produse de calitate… Daca faci ceva bun, fii sigur ca ai (si) suportul nostru. Cauta-ne, e important sa stim unii de altii.

Nu facem mare lucru, dar credem ca facem bine. Incercam sa punem umarul. Sa impingem piata asta in care muncim intr-o directie pe care noi o simtim buna, corecta. Ne dam silinta in fiecare zi sa fim mai buni decat ieri. Credem in oamenii care privesc cu ochi buni mancarea, nu doar ca pe o sursa de bani. Ne plac cei carora le pasa, care cred in rolul lor in mediu.

Sunt multe idei pe care le avem, dar pe care le tinem in sertar. Nu-i musai tara potrivita sa te apuci de prea multe. Am avea planuri pentru o ferma, pentru un bistro (sau mai multe, pe concepte diferite)

Lasă-ne un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.