Pentru ea trebuie sa le fim recunoscatori lui Nico Lontras, Cezar Ioan si Cosmin Dragomir. Ei si-au pus asta in cap, s-au tinut de subiect, au reusit-o.
E o oportunitate pe care am putea-o fructifica exemplar, sau pe care am putea-o transforma (nu noi, ci „ei”, politicienii si administratia locala) in ceva clasic de paranghelie electorala. Eu sunt insa optimist pentru ca primarii nu au nevoie de ocazii speciale, legal constituite, pentru petrecerile cu mici, galeti si bere. Asa ca simt ca Ziua asta o sa fie folosita doar de oamenii pasionati de gastronomie, iubitori de vinuri bune si cu preocupari reale in cele doua domenii. Chiar sunt increzator ca o sa se intample lucruri bune in ultima duminica a lunii octombrie.
Mai jos o sa gasiti parte din textul legii si alte detalii tehnice, insa pentru mine sunt importante cateva lucruri pe care le enumar fara mult prea multe detalii, plecand de la optimismul meu legat de ce urmeaza sa se intample:
– Ziua Gastronomiei si Vinului va contribui la imaginea (inca suferinda) a gastronomiei romanesti si la dezvoltarea industriei vinului.
– am putea sa ne extindem actiunile si proiectele pentru cateva zile inainte si/sau dupa.
– e o oportunitate sa batem moneda pe ideile la care unii dintre noi le intorc pe toate fetele de ani de zile: eat-local, lanturi de aprovizionare scurte, retete locale, gastronomie nationala.
– e o buna ocazie sa exploram radacinile bucatariei noastre si sa analizam mai bine, mai asezat, modul in care ideile si tehnicile sosite la la noi s-au aclimatizat aici. De exemplu sarmaua care e pusa de oamenii superficiali in alte bucatarii, numai la noi nu: de oriunde ar fi venit si oriunde ar mai fi patruns, sarmaua e la noi intr-o forma, varianta de continut, tehnica de gatire complet diferita de alte bucatarii. Zau, e atat de diferita de altele (turcesti, grecesti sau suedeze) incat eu unul o consider „foarte a noastra”!
– e o buna ocazie sa descoperim ingrediente sau ierburi uitate pe care gastronomia romaneasca le-a folosit in vechime si pe care le-am abandonat. Da, putem gasi ingrediente sau ierburi pe care nu le-am folosit, care se gasesc la noi si pe care am putea incepe sa le folosim.
– e o ocazie sa ne mai facem cate un refresh pe meniuri. Iar cei care au meniuri fixe pot prinde gustul unor meniuri paralele, speciale, ocazionale. Nici n-ar trebui sa si le suprime pe cele clasice, batute’n cuie, ci doar sa puna un meniu special in saptamana dinainte. O sa fie surprinsi, sunt sigur, sa vada cat interes pot starni „catch of the day”, „special of the day” sau „Special menu”…
– am putea sa vedem tot felul de colaborari noi. De exemplu am putea vedea un restaurant care ia in brate o ferma si in saptamana respectiva gateste exclusiv cu ingredientele de acolo. Sau oameni care nu-s musai bucatari si sunt invitati in restaurante. Sau evenimente de streetcooking pe bune, care puna in valoare adevarata gastronomie romaneasca (a nu se confunda cu mizeria de fastfood-eala care loveste inevitabil mare parte dintre evenimentele de food outdoor).
Sunt mii de variante de lucru. Un Ghid de bune practici va fi elaborat, astfel incat sa inteleaga toata lumea cam care e directia de urmat. Ca directie, evident, ca nu se poate impune nimic nimanui. Sunt convins ca oamenii de buna credinta din industria asta vor gasi calea cea mai buna pentru sine de a pune in valoare Gastronomia Romaneasca.
Eu, unul, abia astept sa vad ce se va intampla. Si da, am inceput deja sa-mi bat capul despre ce-ar trebui sa facem si la Bacania Veche, dar si la Bacania Veche The Charity Shop, pentru acest eveniment. O nerabdare faina incepe sa ma cuprinda!
Iata si partea tehnica:
Proiectul inițiat la prima ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin de către Chef Nico Lontras (Rare Food Services), Cezar Ioan (vinul.ro) și Cosmin Dragomir (gastroart.ro) a fost adoptat cu 251 de voturi pentru, două abțineri și niciunul împotrivă de către Camera Deputaților, for decizional, după ce trecuse de Senat și de toate comisiile de resort.
Proiectul a fost depus de către deputatul brașovean Mihai Mohaci și a suferit în parcusul legislativ câteva modificări față de forma inițială.
Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc prevede:
Art.l.- Se instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie.
Art.2.- (1) Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi organizată de către autorităţile publice centrale, locale, de cătrecelelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale.
(2) Autorităţile publice centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.
Miercuri, pe 16 aprilie, la ediția a III-a a Congresului Național de Gastronomie și Vin (de la ora 10:00 în Aula ASE București) inițiatorii vor lansa și un ghid de bune practici pentru această lege.
“Ziua gastronomiei și vinurilor din România poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele “cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni.”, Cezar Ioan (vinul.ro)
.-.
“Este un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care să celebrăm gastronomie românească altfel decât în fața grătarului cu paharul de tulburel în mână. Putem organiza dezbateri, conferințe, expoziții tematice, lansări de carte etc. Mi-aș dori ca restaurantele să se folosească de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru această zi”, Cosmin Dragomir (gastroart.ro)
.-.
“Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. Promovarea gastronomiei și a vinurile autohtone se face după ureche, după cum îl taie capul pe fiecare. Poate e timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor”, chef Nico Lontras