Facebook App ID is missing!

Cum cureti si cum gatesti sparanghelul

Sparanghel

Sa cureti sparanghel nu e mare filosofie. Pe scurt, sparanghelul are partea dinspre varf mai frageda si partea dinspre coada mai fibroasa. Ce ne intereseaza pe noi este partea frageda, evident.

Ca sa le separi pe cele doua, poti sa tii tija de sparanghel de capatul mai lemnos si sa o indoi pana ce se rupe. Vei ramane cu partea mai frageda si verde, dinspre varf.  Foloseste aceasta tija frageda ca masura. Aliniaza pe masa toate tijele de sparanghel si inlatura partea de la baza (codita) insa nu arunca nimic. Poti sa folosesti coditele pentru o supa crema delicioasa.

In principiu, cu cat este mai groasa tija, cu atat este mai dura coaja. Asadar, daca ai un sparanghel mai fibros, poti sa-i razuiesti partea de la baza cu un peeler de legume.

Cum gatesti sparanghelul

Poti sa-l blansezi . Pune apa la fiert cu putina sare. Cand clocoteste scufunda sparanghelul 1 ½ – 2 minute in apa care clocoteste,  apoi transfera-l imediat intr-un bol cu apa cu gheata pentru a opri fierberea si pentru a pastra culoarea vie.

Poti sa-l sotezi intr-o tigaie acoperita, cu putin unt clarifiat si un strop de apa, sau poti sa-l gatesti la abur.

Daca iti doresti un sparanghel crocant, poti sa-l dai la cuptor, stropit cu ulei de masline, sare si piper. Tot la cuptor poti sa-l faci gratinat sau poti sa-l perpelesti pe gratar.

In general, poti servi sparanghelul cu diverse sosuri. Un sos cu branza (blue cheese, gorgonzola si brie) de exemplu, sau un sos olandez (hollandaise) i s-ar potrivi de minune. Din coditele mai fibroase, fierte bine, poti pregati o supa crema delicioasa.

Sau chiar o placinta cu sparanghel.

Scris de: Raluca Constantin

Un comentariu: La Cum cureti si cum gatesti sparanghelul

Lasă-ne un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.