Facebook App ID is missing!

Care este cea mai buna branza din lume?

WCA15 (11)

Imagineaza-ti o sala imensa in care sunt adunate la un loc vreo 3000 de soiuri de branzeturi. Un vis pentru orice … branzofil, nu? 🙂 Ei bine, intr-un astfel de loc se cauta si anul acesta cea mai buna branza din lume.

Vorbim despre World Cheese Awards, cel mai mare concurs de branzeturi din lume care se va desfasura pe 16 noiembrie, in San Sebastian, Spania.

In acest an, competitia World Cheese Awards este sustinuta de Artzai Gazta* si Guvernului regiunii spaniole Tara Bascilor si va fi evenimentul ce va deschide oficial Festivalul International al Branzeturilor (16-18 noiembrie 2016,  Kursaal Congress Centre din San Sebastian). Intrarea este libera pentru toti iubitorii de branza, fie ca sunt turisti curiosi, producatori de branzeturi, specialisti in arta culinara, cumparatori sau retaileri.

Acum este sansa micilor producatori de branzeturi din intreaga lume sa se afirme si sa castige chiar marele titlu de Cea Mai Buna Branza Din Lume. Inscrierile pentru cea de-a 29-a editie a premiilor World Cheese Awards se fac intre 17 august si 11 octombrie.

Competitia se va desfasura intr-o singura zi in care un juriu format din 250 de persoane va degusta branzeturi din peste 30 de tari din toata lumea.

“Expertii nostri au o sarcina extrem de dificila. In competitia care a avut loc in 2015 acestia au jurizat peste 2727 de feluri de branza, insa anul acesta asteptam si mai multi concurenti atrasi si de locul in care se desfasoara concursul. Cum San Sebastian este in acest an Capitala Culturala a Europei, nu putea fi un moment mai bun pentru aceasta competitie. Suntem extrem de incantati sa punem branza la loc de cinste alaturi de alte preparate gastronomice de talie mondiala din San Sebastian, si suntem onorati sa fim aici datorita unui exceptional artizan al branzeturilor din Tara Bascilor.”, explica intr-un comunicat de presa John Farrand, Managing Director al Guild of Fine Food, organizator al World Cheese Awards.

Ziua cea mare a jurizarii va fi 16 noiembrie 2016. In prima etapa juratii vor stabili un top 60 al branzeturilor inscrise in competitie, in cea de-a doua etapa, din cele 60 vor fi alese cele mai bune 16 iar in dupa-amiaza aceleiasi zile va fi desemnat marele castigator al trofeului World Cheese Awards.

In 2015 competitia s-a desfasurat la Birmingham si a atras 2727 de participanti din peste 25 de tari. Titlul de Cea Mai Buna Branza Din Lume a plecat catre Elvetia pentru Le Gruyère AOP Premier Cru, produs de Cremo SA von Mühlenen – o branza cu arome de nuci, cu cristale crocante de sare. Pe locul doi s-a situat Tomme Brebis-Chèvre, Onetik, Franta iar pe locul 3 – Burrata, La Credenza Ltd, Marea Britanie.


*asociatie non-profit a producatorilor de branza din Tara Bascilor care produce peste 50% din branza de tip Idiazabal – branza din lapte de oaie din rasa Latxa si Carranzana, din Tara Bascilor si Navarra, Spania

Surse: gff.co.uk, www.telegraph.co.uk, cheesenotes.com, internationalcheesefestival.eus

Scris de: Raluca Constantin

Lasă-ne un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.