Ceva mai jos o sa gasiti niste cifre si statistici care s-ar putea sa va para plictisitoare. Exact pe asta se bazeaza si noii dumnezei ai semintelor si manipularilor genetice. Pentru ca spre deosebire de ei, care sunt extrem de bine organizati si au niste obiective clare, noi nu suntem. Si planul „hai sa protejam diversitatea speciilor” e un obiectiv ceva mai vag decat „hai sa facem cate o suta de milioane de dolari”. Pe ora.
Scaderea biodiversitatii este una dintre preocuparile majore in zilele noastre, insa pentru o minoritate vocala, dar insuficient organizata. Un studiu recent al celor mai importante 29 de culturi alimentare a demonstrat ca exista riscul ca peste jumatate din rudele lor salbatice, specii care pot detine trasaturi valoroase pentru cultivatorii de plante, sa dispara.
Printre speciile amenintate sunt rude salbatice, indepartate ale cerealelor de acum – se estimeaza ca 6% din aceste specii salbatice de orez, sorg, grau, porumb vor disparea in cativa ani. Amenintate sunt si 18% din anumite specii de fasole, mazare si linte si 13% din familia care include cartoful, rosia, vanata si ardeiul.
In vremuri demult apuse se cultivau o multime de soiuri de culturi diverse genetic. In timp, agricultura industrializata s-a concentrat numai pe acele soiuri care se bucurau de succes comercial. Asa se face ca, de la 1900 incoace, 75% din diversitatea culturilor s-a pierdut iar anumite varietati de legume si fructe continua sa dispara. De exemplu, conform celor mai recente date, daca in 1903 existau 544 de soiuri de varza in intreaga lume, in 1983 mai avem 28. Sau, daca in 1903 existau 408 tipuri de tomate, in 1983 mai aveam doar 79. (sursa National Geoghaphic)
Diversitatea culturilor nu ne ajuta doar sa avem o cantitate suficienta de hrana – energie si proteine, ea ne asigura si o dieta variata. Hrana de buna calitate dezvolta o aroma intense si contine substante valoroase.
In urmatorii 50 de ani, 12% din soiurile cultivate de arahide si 61% din soiurile de cartofi ar putea disparea din cauza schimbarilor climatice.
In momentul de fata, la nivel global depindem de cateva culturi. Asa se face ca avem 30 000 de plante comestibile insa numai 30 de culturi de baza hranesc cea mai mare parte a lumii.
Ceea ce noi mancam astazi este rezultatul cultivarii si selectiei prin incercare si eroare. Marea parte a culturilor agricole din zilele noastre nu mai seamana deloc cu ceea ce se facea la inceput in forma primitiva.
Surse: National Geoghaphic, www.croptrust.org, Foto: wikipedia