Facebook App ID is missing!

Cate ceva despre sparanghel

Povestea sparanghelului

Mi-e drag sa gatesc sparanghel. Si cum sa nu-mi fie, cand mugurii astia sunt atat de sanatosi. Sparanghelul contine 93% apa si este plin de vitamine si nutrienti: vitamina C, E, B6, beta-caroten, zinc, magneziu, seleniu, vitamina K, acid folic, crom, riboflavina, tiamina, dar si alte substante cu rol antiinflamator si anticancerigen.

La capitolul antioxidanti, sparanghelul contine glutation, un antioxidant puternic, care incetineste procesul de imbatranire si protejeaza pielea de efectele nocive ale soarelui si ale poluarii.

Daca vrei sa slabesti, afla ca sparanghelul are efecte grozave asupra siluetei, reducand grasimea de pe abdomen datorita continutului bogat de fibre si foarte redus de calorii: 100 de grame de sparanghel au numai 13 calorii.

Sparanghelul poate indeplini cu succes rolul de vedeta in curele de detoxifiere pentru ca este si un diuretic natural.

Varietati

Exista trei tipuri de sparanghel, fiecare diferite ca aroma si conditii de cultivare:

  • Cel mai cunoscut tip este asparagus officinalis – sparanghelul verde.
  • Sparanghelul alb este cultivat cu dificultate pentru ca este tinut in totalitate ingropat in pamant. Asta pentru a i se inhiba productia de clorofila. Are o aroma mai subtila si este si mai fraged decat cel verde. Si mult mai scump.
  • Sparanghelul violet contine antocianine care ii si dau culoarea purpurie. Are un continut mai mic de fibre decat cel verde, o aroma fructata, este mai dulce si de dimensiuni mai mici decat cel verde si cel alb. Ce e interesant este ca atunci cand este gatit se inverzeste.

Cultivare

Este nevoie de multa rabdare pentru a cultiva sparanghelul, ceea ce explica si pretul lui destul de ridicat.

Pe scurt, in functie de metoda de cultivare (plantarea de seminte sau coroane) trebuie sa treaca aproximativ 3 ani pentru a avea o recolta bogata de sparanghel. In primul an productia este redusa iar recoltarea nu va face decat sa slabeasca planta. Asadar, rabdarea e cheia. Recoltarea se face o singura luna pe an, de la jumatatea lui mai pana la jumatatea lunii iunie.

Sparanghelul este foarte rezistent la schimbarile climatice insa are nevoie de un sol nisipos, uscat si mult soare. Uraste apa si umezeala.

La Bacania Veche aducem sparanghel de la doi furnizori de langa Bucuresti (de la Comana si de la Tartasesti), deci mai proaspat n-o sa gasesti:)

Cum il alegi

Alege tulpinile ferme, de culoare verde deschis, purpurii spre varf, cu mugurii compacti. Partea fibroasa, alba, nu trebuie sa depaseasca 15% din lungimea totala a tijei.

Cum il pastrezi

In stare proaspata, se pastreaza in frigider, eventual intr-un vas inalt, cu coditele in putina apa sau infasurate intr-un prosop umed. Poate rezista asa vreo 3-4 zile.

Citeste si despre Cum cureti si cum gatesti sparanghelul si invata sa faci o Placinta cu sparanghel

Scris de: Raluca Constantin

omentarii: La Cate ceva despre sparanghel

Lasă-ne un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.