In ultimii 10 ani am avut dese momente de descumpanire totala. Sunt acele momente in care nu stii nici macar cum sa formulezi o intrebare, in nici un caz unde sa cauti un raspuns. Viata antreprenorilor ajunge des in astfel de puncte, in care parca nici google nu te ajuta atat de eficient. Tocmai pentru ca nu il intrebi asa cum trebuie, raspunsurile sunt – pana si acolo – pe langa.
Am invatat in toti anii astia ca exista modalitati sa rezolvi aceste mini-crize care iti reduc productivitatea, tinandu-te in loc. Ajungi fix ca iepurele in fata farurilor. Stai acolo si pierzi timp, iar uneori pierzi mult mai mult.
Primul lucru pe care il fac in astfel de situatii este sa schimb perspectiva. Incerc sa nu (imi) repet aceeasi intrebare. Apoi o sparg in bucati. N-are sens sa te intrebi care e si mai ales cum e tabla inmultirii, e suficient sa incepi cu 1×1 … 1×2…
Alteori caut oameni reali pe care sa ii intreb, unii care poate au trait o situatie similara. Sau oameni care au atata experienta incat sigur au trecut prin ceea ce treci tu. Intreaba! Nu cred ca un om normal se supara din pricina asta. Vreodata! Eu presupun ca oricine e fericit sa ajute, asa ca intreb. Uneori e posibil sa primesti un telefon de la mine cu o intrebare punctuala. Sa stii ca ma astept sa raspunzi, fie si scurt. Asa sunt eu, ma astept mereu la un raspuns. Pentru ca si eu, la randul meu, raspund. Cand stiu.
Insa ca sa obtii un raspuns bun, trebuie sa pui intrebari specifice. Evita-le pe cele generale, vagi. In unele locuri, oameni de treaba au adunat niste raspunsuri la un soi de FAQ, iar citindu-le am realizat cat de putine lucruri stiu. Linkul de mai jos e recomandat de Anda Racsa si de aceea mi se pare demn de citit.
Pentru ca si asta e important: intreaba pe cei care chiar stiu, nu pe cei care presupui ca ar sti. Tinteste catre experti sau oameni cu experienta practica lunga, nu pe visatori (ca sa nu te ingroape si mai rau).
Citind recomandarea Andei de AICI – 100 de raspunsuri din contabilitate – am aflat ca sunt multe lucruri despre care nu stiam ca exista… De multe ori asta e marele pericol: Sa nu stii ca nu stii ceva. Iar atunci cand e vorba despre chestiuni importante…
Tu stiai asta:
33.Care este documentul cu cea mai mare durata de pastrare in arhiva ?
Statele de plata se vor pastra pe o perioada de 50 de ani.
Nici eu! Nici despre diurne si nici despre calatoriile administratorului…
Avem multe de invatat. In fiecare zi!