Cand ai la indemana un iaurt bun… ce sa zic?! Iti vin tot felul de idei. Cand ai Iaurtul Cedra (vaca + bivolita + oaie) in casa, iti pot trece si mai multe idei.
Lista mea ar incepe cu tzatziki (da, il folosesc des la asta), apoi ar veni sosurile „pentru-orice” (cele cu menta, ulei de masline sau chiar cu pasta de masline), dar si deserturile. Iar atunci cand primesti o provocare de la un om ca Laura Laurentiu, n-ai de-ales: te ridici din fotoliu, aduni ingredientele si te pui pe treaba!
Desertul pe care l-am incercat acum e unul care pune bine in valoare combinatia unica a celor 3 tipuri de lapte si grasimea iaurtului Cedra, adica cele care – din punctul meu de vedere – ii dau desertului savoare si gust bun. Noi ii zicem simplu placinta cu iaurt, desi mai toata lumea ne intreaba daca nu cumva e si cu branza. Ei bine, nu. Mai ales daca folosesti un iaurt cinstit ca asta, poti sa-i faci pe oameni sa creada ca ai pus si branza, pentru ca iaurtul se strange inauntru in mici bulgarasi savurosi.
Reteta e simpla si n-are sens sa va bateti capul cu cantitatile. E o „joaca de 10”: 10 oua, 10 linguri de zahar si de 10 ori cate 100 ml de iaurt. Adica un kilo in total. Da, nu-mi sariti in cap ca un litru de iaurt nu inseamna un kilo, dar hai sa ne relaxam cu cantitatile la (mili)gram, ca nu suntem in chocolaterie.
Acuma cu foile de placinta: cer unt. Sa le scuzati, dar ele asa se simt bine. Noroc ca totul e simplu: topesti unt, iei pensula si incepi. Ungi tava, dar si fiecare foaie in parte. Pune 3-4 la fundul tavii, apoi o treime din umplutura, o foaie sau doua (nu uita de unt!!!), umplutura, foi (unt, da, iarasi), umplutura si apoi acoperi. Cu 3 foi pe care – evident – le dai cu pensula cu… unt. Nu va speriati, cantitatea de unt pe care o pensulezi la o astfel de tava nu depaseste 70 de grame, deci suntem in grafic cu grasimile.
Pe deasupra toarna doua oua batute cu doua linguri de iaurt Cedra. Niveleaza bine si coace totul la foc moderat. Lasa sa se patrunda bine, sa fie iaurtul copt cum se cuvine. La final: unt. Da, peste invelisul crocant al acestei minunate placinte.
Sfatul meu: sa va puneti la pastrare inainte sa dea prietenii peste placinta. V-o devoreaza in zero-timp la cat de buna e. Simplitatea ingredientelor si savoarea pe care o puneti in tava o sa teleporteze placinta asta catre topul preferatelor voastre. Unde mai pui ca se si gateste extrem de repede.
Tine la indemana macar o cutie de Cedra pentru ca o sa-ti vina si mai multe idei! 🙂
Spor la gatit!
omentarii: La Placinta cu iaurt. Un deliciu.
Cat gris puneti in umplutura?
e in functie cat de umed e amestecul. grisul are rolul de a strange un pic. sa inchege. pui la ochi, nu e musai sa fie tot timpul la fel.
Ce fel de foi folositi si de unde le luati?
Par foarte umede si moi. Eu am luat cu ceva timp in urma niste foi de la Lidl,dar erau cam uscate,desi erat tot din astea proaspete,nu congelate. multumesc!
Arata nemipomenit de apetisanta! Sper sa gasesc acest iaurt la Selgros. De cand am vazut reteta ma gandesc ca musai trebuie sa o fac. Felicitari