Facebook App ID is missing!

Festivalul de Bere Artizanala

Cand mi-a povestit prima data Dragos Gurarosie de planul pentru Festivalul de CraftBeer am avut acel „stopcadru” in care ramai mut in fata unor chestii evidente. Si hai sa va zic de ce. Incep cu inceputul.

prima-editie-bucharest-craft-beer-festival-dedicata-iubitorilor-de-bere-altfel-28082Din 2010 de cand am deschis Bacania Veche, m-am chinuit sa adun acolo exact acele lucruri care sa faca oamenilor placere. Mare. Iar la bere, primul target a fost berea belgiana, din care am selectat si unele mai „de masa”, dar si niste nise foarte atent selectionate (de exemplu trippel-uri sau unele cu 12% alcool).

Apoi a venit Zaganu, acum doi ani si jumatate, cu primele doua beri, blonda si bruna. Despre inceputurile noastre nu-mi mai amintesc daca i-am sunat eu sau m-au sunat ei, cert e ca aparent am fost prima pravalie care i-a acceptat pe raft, stiind ca vor avea succes (berea era buna, gustasem din ea inainte). Apoi au venit si celelalte – de la Ground Zero, Nemteana, Sikaru si toate celelalte (unele craft homemade pe care inca nu le pot pune pe raft).

Planul meu dintotdeauna a fost sa ajut cum pot produsul local. Iar la bere artizanala planul era clar: sa fiu locul care le gazduieste pe toate. In anumite momente mi-a iesit, in altele nu pentru ca sunt dezorganizat si nu se ocupa nimeni de comenzi. In acelasi timp, nici artizanii nu au sistemele de distributie, oamenii si softurile sau callcenterurile companiilor mari sa urmareasca stocurile din piata si e normal sa nu le aiba: ei fac productie, nu au resurse masive de logistica.

De ce e importanta berea artizanala?

13434802_10153610394136720_2845588458465822731_nIn primul rand pentru ca este cel mai scurt „lant de aprovizionare” – oamenii fac berea, o vand, iau banii. Asa sustii economia locala.

Apoi: artizanii de bere imping piata „spre inainte” si nu o lasa sa stagneze. Marii producatori vor fi nevoiti sa se adapteze noilor trenduri, ideilor acestor mici producatori (care incep sa conteze pe piata locala). Vor scoate produse noi, se vor chinui sa ridice standardele de calitate la produsele lor de serie.

In plus: berea vie, artizanala, e o experienta pe care n-o poti trai altfel. De la diferite tipuri de fermentare, pana la arome surprinzatoare, berarii astia mici fac foarte bine ce fac! Cand iti place berea amara, atunci sigur gasesti la ei. O vrei aromata, o gasesti si pe aceea. Vrei una domoala – desigur, au ei ceva si pentru tine.

Inovatie, serie scurta. Uneori micii berari se distreaza si ei. Experimenteaza. Si scot serii limitate absolut surprinzatoare si grozave la gust. Poate ca nu ni se par mereu reusite? Ei bine, nu stiu ce sa zic!? De fiecare data cand am un astfel de gand in cap il reprim cu „poate ca nu sunt eu pregatit pentru asta”. De cele mai multe ori mai am nevoie de 2-3 de maturizare ca sa inteleg un produs (primul Guinness pe care l-am baut nu mi-a placut, dupa 4 ani mi s-a parut delicios – ca sa ramanem tot in registrul berilor).

Ce se va intampla la Craft Beer Festival 2 – 4 Septembrie – Bucuresti?

13600302_10153637420226720_2021761585406471774_nRiguros din fire, Dragos Gurarosie nu ne zice prea multe nici pe pagina de FB a festivalului, nici pe Mixtopia (dar ai in link mai multe detalii). L-am intrebat de ce nu anunta participantii?! Raspunde sec: „Trebuie sa ii confirmam 100% si apoi anuntam!” Asa face de fiecare data! Sa fie el sigur. Eu am o alta strategie cam de fiecare data: anunt o chestie chiar daca nu e batuta in cuie si dupa aia ma dau peste cap sa o rezolv. Mi-a iesit mereu pana acum. 🙂

Cert e ca nu au cum sa lipseasca artizanii locali. Dintr-o conversatie pe care am avut-o cu altcineva, dar absolut intamplator, am aflat ca e posibil sa vina si ceva artizani din tari vecine (Bulgaria si Serbia, daca nu ma insel). O sa avem parte si de ceva lansari, asa ca o sa fie bine acolo.

De ce-ai merge?

Ca sa le arati berarilor ca incep sa conteze. Pentru experienta. Ca parte a procesului de invatare/dezoltare. Pentru fun. Ca sa ii vezi pe toti la un loc. Pentru comparatie. Ca sa-ti descoperi berea favorita. Pentru teste extinse. Pentru ca pana la anul in septembrie (cand o sa fie editia a 2-a) nu vei mai putea vedea asta nicaieri.

Bilete.

Da, si de data asta o sa fie cu bilete de intrare (poti cumpara de aici). Asta securizeaza un pic „panelul”. Asa ca o sa fii ferit de hoardele care iau cu asalt festivalurile favorite. Te asigura ca nu trebuie sa stai mereu cu ochii pe efectele personale. Ca o sa fie civilizat ca la BurgerFest, fara aglomeratie inutila generata de oameni veniti sa vada „despre ce-i vorba” (de fapt ar fi fix cei care ar scrie „sa vedem despre cei vorba” 🙂 ). Ca o sa fie super-curat. Ca o sa ai muzica buna si facilitati asa cum cere un festival.

Si ca sa inchid: mi-ar fi placut sa am eu ideea asta, ma bucur insa ca a avut-o un prieten (indraznesc sa-l consider prieten pe Dragos). Ma bucur ca se intampla. Cumva pasiunea mea pentru artizanat primeste o intarire  care ma bucura. Mi-as dori sa veniti la CraftBeer Festival in numar cat mai mare. Ar ajuta pe toata lumea, ar fi demonstratia practica a tuturor posturilor voastre in care incurajati produse si producatori locali. #GoLocal #DrinkLocal #EatLocal

Un comentariu: La Festivalul de Bere Artizanala

Lasă-ne un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.