Facebook App ID is missing!

Adevarul despre meseriasi

Adevarul e ca sunt rari! Extrem de rari!

Iar aici acest articol ar putea sa se termine, dar nu ma pot abtine sa nu-mi amintesc aventurile teribile prin care am trecut acum cativa ani la deschiderea Bacaniei. Un santier care a durat 9 luni? Asta ar trebui sa va creioneze o imagine clara despre chinurile prin care am trecut.

Insa nimic n-a egalat relatia mea cu electricianul. Nu vreau sa-l vorbesc de rau (s-a prescris totul oricum), dar… Simteam ca nu se termina problemele. Primul semn a fost cand mi-a facut un calcul de materiale (cabluri) si mi-a dat un numar de metri de fire de cumparat. Mie – nespecialist, dar totusi om cu simt practic – mi s-a parut putin. Si-am dublat de la mine, sa fie. Cand sa le puna in pereti, ce sa vezi?! Nu i-au ajuns! M-a trimis de urgenta sa-i mai iau. A doua zi povestea s-a repetat, dar eram prins cu ceva si i-am dat lui bani (si datele de la firma) sa cumpere el. A treia zi m-a sunat sotia lui sa ma intrebe daca l-am vazut pe Fane al ei, ca nu aparuse acasa. Mi-am dat seama ca nici in santier nu venise, asa ca formuland o rugaciune scurta (impanata cu multe cuvinte de 4 litere) am pus cruce si banilor, dar si firelor. Care n-au mai aparut. La 3 zile distanta, apare Fane al meu cu ochii plecati si cu rugaminti de iertare. I-am zis sa se tina de treaba, l-am primit inapoi sa termine ce incepuse, i-am luat alte fire si stechere. Cumva a terminat el lucrarea, dar o priza nu a functionat niciodata, niste cabluri au ramas iesite din tavan, dar neducand nicaieri, altele mijeau neingropate in zid. De aia zic ca a terminat „cumva” lucrarea.

Acum am reparat totul, merg firele bine, am mai scos cateva inexplicabile din tavanul fals – nimeni nu si-a dat seama de ce sunt acolo, probabil au fost uitate. Acuma, odata cu redeschiderea din toamna, Bacania Veche o sa fie si ea cum trebuie la fire. Si desi au trecut atatia ani si intr-un fel e de asteptat ca timpul sa stearga urmele vechi, eu tot am ramas cu o ciuda pe Fane, care mi-a mancat nervii, mi-a intarziat enorm santierul si, de principiu, a facut cam de mantuiala ce trebuia sa faca. Acu’ nici eu nu-s os de inginer ca sa fi stiut exact ce sa-i cer, iar Fane n-avea un sef care sa-l verifice macar din cand in cand sa n-o ia pe ulei si sa-si ia si lumea’n cap cu firele mele cu tot.

Cert e ca povestea asta ar trebui sa va ajute pe toti. Una la mana: sa evitati sa mai lucrati cu „lautari dupa ureche” atunci cand vine vremea lucrarilor importante. Fie ca sunt lucrari la centrale, aerisiri de calorifere, schimbari de cabluri in perete sau lucrari la instalatii. Voi puteti incerca vreo recomandare din categoria „stie vecina pe cineva, baiat priceput”. Da’ va zic eu ca in cele mai multe cazuri va trebui sa refaceti lucrarea, sa acoperiti daunele si sa mai traiti inca o vreme cu mesteri prin casa.

Doi la mana: oamenii ca Fane dispar dupa ce si-au luat banii. Nu-i mai gasesti, garantie nu ai, reparatiile le platesti tot tu.  Nu-i bine!

Dar mai exista o categorie interesanta pe care eu am aplaudat-o dintotdeauna. Adevaratii meseriasi. Spus in sensul ala propriu: oameni care se pricep! Isi stiu meseria, sunt seriosi, sunt verificati de catre cineva care sa-i si indrume. Iar partea buna e ca pot fi oameni de incredere. Sunt convins ca stiti oameni din astia, nu-i asa?! Pana si eu am cunoscut multi. Unul dintre ei s-a intors din Italia, dupa 11 ani, sa faca instalatii sanitare aici. Doua lucrari am facut cu el si cred ca am destula incredere in priceperea lui sa-l recomand la Ajusto.ro. Toti ar trebui sa facem asta: stii un om bun, meserias de incredere, atunci il recomanzi celor de la Ajusto chiar acum, aici [click pe link si inscrie omul in sistem!]. Pentru ca Romania cam duce lipsa de oameni seriosi si meseriasi priceputi (conditii simultane), asa ca e bine sa stea la un loc.

ajusto_supermester_finv1

Sa aiba si lucrari suficient de multe incat sa traiasca bine din asta, sa stim si noi ca cineva ii verifica, au un standard anume pentru interventii, nu lucreaza dupa ureche, ca nu ne incarca pe parcurs costurile, ca nu stramba din nas pe principiul „pentru lucrarea asta nici nu ma dau jos in pat”, ca ai o garantie la lucrarea facuta! No, cam asta se intampla acum, in ceea ce, jucandu-ma, numeam „The Bright Side of The Force”: Ajusto.ro. Meseriasi verificati (si cand intra in grup, dar si la lucrari), garantii, facturi, plata online, zero-bacsis, plata online sau cu cardul, deplasare pana si la lucrari mici, costuri clare inca de la inceput.

Sunt convins ca si tu ai povesti demne de scenarii de film cu meseriasii „dupa ureche”. Poate n-ar fi rau sa radem (amar) impreuna de ele. Si sa le lasam in urma. Apoi sa facem o lista cu oamenii de treaba si de isprava, ii recomandam (primim chiar si un bonus pentru asta!) si ii ajutam si pe ei sa aiba o viata mai buna!

Eu pe Fane nu l-as recomanda, dar sunt cativa pe care i-as pune pe lista pentru ca as vrea sa ajunga si la voi, prin Ajusto.ro. Daca oamenii se pricep la ceva, poate ca ajutandu-i (si ajutandu-ne pe noi), punem umarul la reasezarea breslelor. Iar de aici o sa ne vina meseriasii buni, scoliti practic, responsabili.

Inceputul e facut, startul s-a dat. Acum ai solutii la indemana!

Lasă-ne un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.