Facebook App ID is missing!

Dakos sau Ntakos

Dakos

Dakos sau Ntakos este un preparat vegetarian specific insulei Creta, perfect ca starter sau pentru o cina usoara.

Ca in cazul celor mai multe mancaruri grecesti, secretul Dakosului sta in prospetimea ingredientelor. Si aici vorbim de cele mai proaspete rosii, zemoase si dulci, branza sfaramata (feta sau mizithra), ulei de masline de calitate si oregano.

Si (o sa radeti!) pentru un dakos adevarat mai trebuie ceva ce face diferenta: painea uscata. Da, da! O felie de paine uscata (mai bine zis, pe greceste: paximathia* sau pe romaneste … pesmeti, dar sa fie mari!), asta este temelia unui adevarat Dakos. Practic, ea se imbiba cu tot sucul de rosii si uleiul de masline si se transforma in ceva dumnezeiesc. Gustul si … zemosenia unui Dakos sunt direct proportionale cu cantitatea de rosii pe care o folosesti.

Daca vreti sa preparati Dakos acasa, aveti reteta mai jos.

Eu am descoperit Dakosul acum, in cea mai recenta calatorie pe care am facut-o in Serifos (septembrie 2016) intr-o cafenea din Chora, acolo unde painea aia uscata venea tocmai din Creta, „pentru ca acolo se face painea buna pentru Dakos” (dupa spusele irlandezei aclimatizata in Grecia, proprietara cafenelei). Mi s-a parut o expresie pura a bucatariei sarace, dar care se mai afla totusi in posesia unei bucati excelente de branza si a unor rosii din gradina. Printre celelalte utilizari ale painii uscate/vechi despre care am aflat tot acum se numara si sosul de usturoi, facut in alte insule cu cartof fiert si ulei de masline: amesteci usturoiul batut bine cu pesmet, apa si ulei de masline si obtii o Skordalia pe cinste (testat!).

Sfatul meu e sa incercati reteta asta. Cautati un oregano bun, eventual unul care vine chiar din Grecia. Nu va uitati la bani, ca o cutie va tine si un an (testata si asta, iar eu sunt consumator mare de oregano si ulei de masline, de cele mai multe ori chiar impreuna). E important sa fie bun! De fapt mi se pare ca nici nu e o reteta in sine, ci o experienta. Mai ales daca pui un pic de rabdare si astepti ca painea sa bea zeama de rosii si sa se unga bine cu ulei de masline (musai extravirgin!).

Ingrediente:

  • 3-4 rosii mari, bine coapte
  • 100 gr masline kalamata
  • 3 linguri de capere
  • 150 gr branza feta
  • 2 linguri de oregano uscat
  • 4-5 linguri de ulei de masline
  • sare
  • paine uscata (daca nu gasiti paximathia)

Marunteste branza feta si decojeste rosiile cu grija, apoi taie-le in bucati potrivite. Presara sare. Stropeste painea cu ulei de masline, apoi adauga un strat de rosii si unul de branza feta, si iar unul de rosii si unul de branza feta. Presara oregano uscat, masline si capere si mai stropeste fara retineri cu ulei de masline.

Sa va fie de bine!


*Paximathia era consumata in mod traditional de fermierii greci din Creta, la lucrul campului. Painea uscata putea fi inmuiata in apa si ulei de masline si chiar insotita de branza si cateva masline. 

Lasă-ne un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.