Facebook App ID is missing!

IGP, DOP, .ro

novac Era sa zic ca vuieste netul, dar de fapt vuieste doar bula de net din jurul nostru, al celor pasionati de mancare, in legatura cu obtinerea IGP pentru „Novacul afumat din Tara Barsei”. Initial am crezut ca e o stire care va face incojurul televiziunilor, a site-urilor de stiri si a celor generaliste, a blogurilor… dar m-am inselat. Si mi-am dat seama si de ce sperantele mele au fost ingropate.

Pentru ca nu ne pasa ce mancam.

Ce inseamna produs cu denumire de origine protejata (DOP) si indicatie geografica protejata (IGP)?

E cocluzia trista pe care o trag de fiecare data cand merg prin magazine. Pur si simplu oamenilor nu le pasa ce mananca. Asa ca nu exista nici un motiv sa le pese daca exista o gastronomie romaneasca, daca putem avea acces la resurse bune de mancare sau daca are sens macar sa mancam chestii bune/certe. Daca e sa ne uitam dupa cum stam in statistica europeana, ne dam seama ca ne doare in… Peninsula Iberica:
– Romania – 4 protectii (IGP pentru Novacul afumat din Tara Barsei, Magiunul de Topoloveni si Salamul de Sibiu si DOP pentru Telemeaua de Ibanesti).
– Italia – 296
– Franta – 243
– Spania – 205
– Portugalia – 139
– Grecia – 106
– Germania – 96.

Repet: Romania – 4. Adica de 74 de ori mai putine decat Italia.

Deci sa nu ne mai miram ca nu prea functioneaza treaba asta cu mancarea in ROmania. La fel de interesant mi s-a parut ca site-ul oficial al beneficiarului acestei noi protectii/garantii acordate unui produs romanesc nu are nimic (inca, adica pana pe 7 aprilie) mentionat pe site-ul propriu: http://www.doripesco.ro/ro/

In circuitul „birocratic” al Comisiei Europene se mai afla si Scrumbia afumata de Dunare, dar si Carnatii de Plescoi. Sa zicem ca astea ar fi vestile bune.

Vad ca Ministerul Agriculturii se lauda cu reusita si-i curg declaratiile prin toate gaurile. Cred ca de fapt ar trebui sa inceapa cu „Noi, toti cei care lucram in Ministerul Agriculturii, ne simtim rusinati ca pana acum nu avem decat 4 IGP/DOP in Romania. Promitem sa incepem cu inceputul: sa le explicam oamenilor de ce e important sa obtina astfel de instrumente de protectie!”.

Sursa foto: http://super-hrana.ro (tot aici gasiti si alte informatii despre Novacul asta, nu si despre benzoatul de sodiu folosit pe post de consevant).

Lasă-ne un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.