Facebook App ID is missing!

Papanasii fierti…

Ei sunt astazi doar argumentul pentru o discutie inceputa acum ceva vreme: unde se duce Bucataria Romaneasca?

new_ppfMulti oameni contesta metodele de gatire traditionale, asocierile uneori nefericite, grasimile in exces si aspectul nu neaparat placut. Ce e de tinut minte, insa, e faptul ca nu ne obliga nimeni sa mancam mult sau sa gatim gras! Si ca avem datoria sa actualizam cumva retetele.

In plus, chiar e nevoie sa avem in vedere schimbarea ritmului de viata, nivelul diferit de efort pe care il depunem si o suma intreaga de alte modificari care caracterizeaza omul modern de cel de acum 300 de ani. Cum munceam atunci – cand garnita si sloiul erau mic dejun – si cum muncim acum – cand si un iaurt 10% cu cereale pare prea caloric! Sunt diferente de luat in seama atunci cand gatim. In plus, trebuie sa recunoastem deschis ca lumea contemporana, in general, este un pic (nedrept) amatoare de mancare „vizuala”: designul conteaza din ce in ce mai mult si mancarea facuta in special pentru ochi e mai populara decat mancarea gatita pentru papile si amintiri.

Papanasii de azi. Mama e in vizita la noi. Inevitabil, mancam diferit. Ieri m-am surprins cumparand doua caserole de smantana din aia buna doar pentru ca… daca mama e in vizita, nu o pot lasa in sevraj, trebuie sa-i procur smantana buna. 🙂 Numai ca am uitat-o la studio, iar aseara, in timp ce ma gandeam la ce sa mai gatesc azi pentru Sanatatea in Bucate, am avut asa, un gand razlet, despre papanasii aia ai mamei pe care ni-i facea mai ales iarna. Erau buni, dulci, cu gustul ala inconfundabil de branza scoapta, dar mai presus de orice erau realmente inecati in smantana. O smantana grasa, de iarna, imbunata cu ceva zahar si frecata pana se leaga un pic. Smantana aia pe care o culegi, la tara, de pe oalele de lut, se leaga cand o bati. De fapt asa faceam noi frisca, din smantana de aceea, batuta cu zahar. Eu am scos zaharul si l-am tratat separat. L-am facut cuib din fire trase – sau „cheveaux d’ange” cum ar spune modernistii culti – si l-am pus sa contrabalanseze toate moliciunile, fix pe deasupra.

Daca dai un search dupa sirul „papanasi fierti” obtii cam aceleasi lucruri (despre care stiu ca-s bune, ca am crescut cu ele!):

ppf

_._

In Decembrie anul asta vreau sa reiau niste retete romanesti si sa le fac un pic diferit. Cum am incercat cu ciorba cu perisoare de ficat sau cum am mai avut, din cand in cand, tot felul de porniri. Poate mai ai si tu idei pe care sa le pot pune in practica. Nu-s genul vanitos, deci nu m-as simti ofensat sa-mi spuna cineva ca are o idee care sa ma ajute. Sunt pregatit sa invat si sa pun efort. Mult. Oricat e nevoie.

Bucataria romaneasca poate sa arate si-asa! #NewRomanianFoodManifesto

new_ppf2

 

omentarii: La Papanasii fierti…

Lasă-ne un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.