Facebook App ID is missing!

Convivia. Renaste Moldova

Sunt Derscan. Adica un moldovean care nu se fereste sa recunoasca asta. Multi o fac, probabil au motivele lor. Iubesc zona aceea nu doar pentru ca acolo m-am nascut si am crescut, ci pentru ca mi se pare ca e foarte frumoasa, ca oamenii sunt absolut buni si pentru ca mancarea noastra e foarte buna. Ai multe de vazut si de facut in Moldova, la fel de multe in Bucovina. Zonele astea nu inseamna doar Putna si Voronet.

conviviaRecunosc la fel de cinstit ca am avut un soi de „invidie mobilizatoare” fata de toata agitatia din Transilvania. Multi turisti, sate refacute, infrastructura, traditii reinviate, obiceiuri mai bine pastrate si promovate. Cel putin de cand am auzit de My Transilvania lui Cristi Cismaru – i-am si spus-o in repetate randuri – mi-a clocotit sangele in vine si mai mult. Cristi si echipa lui sunt pentru mine un bun exemplu. Mi-as fi dorit sa se nasca si la noi in Moldova un proiect similar. Stiu sigur ca prin sate s-ar gasi destule gospodine sa arate lumii cum se gateste la noi, destule locuri in care sa se organizeze ospetele de weekend pentru turisti si localnici, deopotriva.

Mi-am stressat prietenii din Moldova natala mereu cu ideea asta. Multi m-au intrebat, pe buna dreptate, de ce n-o fac eu. Na, relocat fiind, mi-ar fi fost greu sa ma ocup bine de un astfel de proiect. El are nevoie sa fie facut de cei care iubesc locul, sunt si traiesc in partea locului. De la distanta nu poti face mare lucru.

Printre cei care au tot fost impunsi cu ideea asta s-a numarat si Dana Burlacu Visternicu. O stiti de pe blogul ei, ati vazut-o si la Sanatatea in Bucate. Iar zilele trecute mi-a dat vestea cea mare: a aparut si se va lansa

CONVIVIA

O treaba buna! Sper sa aiba efecte cat mai curand. Intr-o prima faza, membrii asociatiei organizeaza workshopuri de gatit – despre care stiu ca vin la pachet nu doar cu amuzamentul participantilor, ci si cu o cantitate buna de informatii utile despre ingrediente, retete, traditii si mancare in general. Intra pe pagina si vezi daca nu cumva ai si tu niste prieteni printre membrii asociatiei! 🙂 Ar fi util sa-i sustii cumva, oricum, pentru sunt sunt sigur ca o sa faca o treaba buna. Iar daca nu ai, incearca sa-ti faci, pentru ca poti fi voluntar Convivia!

Semaforul alimentelor – un alt proiect al asociatiei – mi se pare o idee buna, pentru ca implica si elevii si profesorii. Sper sa aiba rezultate rapide in modul de alegere al alimentelor!

Ma astept sa avem des ocazia sa auzim si sa vorbim despre producatorii locali din Moldova. Mai des decat pana acum. Sper ca activitatile Asociatiei sa se diversifice in timp, insa asta nu se va intampla decat daca incercam sa-i sustinem vorbind despre ei, daca ii ajutam (direct, prin donatii) si daca realizam cat de importante sunt aceste asociatii intr-o tara in care statul isi demonstreaza incapacitatea in fiecare zi.

Daca ne unim fortele, vom putea muta si muntii din loc. Dar pentru asta chiar trebuie sa ne mobilizam un pic.

Moldoveni din toate zarile, uniti-va!

Vineri, 16 februarie 2018, se face anuntul oficial al lansarii. Va fi transmis live pe FB, deci puteti sa incepeti cu un Share pe acel video. O s-o fac si eu. Va tin la curent!

Lasă-ne un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.